maanantai 10. lokakuuta 2011

Lauantai 8.10.2011 Paikalliset ”suositut” nähtävyydet


Viikonlopun kunniaksi nukuttiin tänään Gesan kanssa pitkään ja noustiin keittämään aamuteet vasta seitsemältä. Aamutoimien jälkeen valmistimme eväät päivän retkiä varten. Kaikki ei sujunut ihan nappiin aamulla, koska kun olimme ehtineet kävellä Ngonini portille saakka noustaksemme combiin, huomasimme että koirat olivat seuranneet meitä ovelasti pienen etäisyyden päästä. Meidän piti siis kävellä takaisin ja palauttaa ne pihapiiriin. Ikävä kyllä koirien mielestä on hauskaa jahdata paikallisia ihmisiä, koska useimmat heistä pelkäävät hieman koiria ja tällä kertaa yksi koirista ehti näykkäistä yhtä miestä matkalla takaisin kotiin. Oli siinä sitten anteeksipyytelemistä samalla kun yritimme saada hiljennettyä muita koiria jotka pitivät kunnon haukku konserttia lähellä seisoville lehmille. Pienen ”virkistävän” aamuvoimistelun jälkeen pääsimme vihdoin combiin ja kohti Piggs Peakia.

Piggs Peakissa saimme apua paikallisilta jotta löysimme seuraavan combin, jonka oli määrä viedä meidät lähelle rock art center:iä (luolamaalaus paikkaa), jonne halusimme mennä. Combi ajoikin pitkin mukavan kuoppaista hiekkatietä ja jäimme pois lopulta viitan luona jossa neuvottiin suunta luolamaalausten luokse. Käveltiin sitten pientä hiekkatietä pitkin kolmisen kilometriä (tänä aikana aloimme miettiä kuinkakohan suosittu kyseinen paikka voi olla) ja näimme paljon pieniä savesta rakennettuja majoja ja niiden vieressä leikkiviä lapsia. Kun lopulta pääsimme luolamaalaus paikan respaan, se osoittautui pieneksi majaksi keskellä ei mitään. Yritimme soittaa seinällä olevaan puhelinnumeroon, mutta yllätys yllätys se ei toiminut. Melko pian paikalle ilmestyi kuitenkin swazi mies, joka ilmoitti olevansa meidän oppaamme ja pyysi meitä täyttämään joitain kaavakkeita. Sitten alkoi uusi aamuvoimistelu kun ensin kipusimme kukkulan laelle ja sitten lähdimme laskeutumaan kivikkoista rinnettä alaspäin. Lopulta saavuimme kaarevan ison kiven viereen, jossa luolamaalaukset sijaitsivat. Opas oli itse asiassa todella hyvä (vaikka hänen englannin aksentti oli hieman omituinen) ja hän kertoi meille maalauksista, joista vanhimmat olivat n 4000 vuoden takaa. Huomasi kyllä että täällä on hieman erilainen käsitys historiallisista kohteista, koska aika vapautuneesti opas tökki maalauksia kepillään. Oppaan selostuksen, meidän kysymysten ja valokuvauksen jälkeen oli aika lähteä. Täytyy sanoa että kivikkoista rinnettä ylös kipuaminen keskipäivän helteessä oli melkoinen urakka ja minä ja Gesa olimme molemmat ihan hengästyneitä. Oppaamme tyynesti veti sandaaleissaan edellämme melkoista tahtia. Luolamaalaukset olivat kyllä hienoja ja turhan kalliskaan vierailu ei ollut kun molempien piti maksaa 2.5e koko touhusta ja saimme yksityisoppaan ja kaikkea (koska muita turisteja ei tosiaan näkynyt mailla halmeilla :D)

Takaisin lähtiessämme kävelimme sinne minne combi oli viimeksi jättänyt meidät, mutta koska olimme keskellä ei mitään ei takaisin päin menevää combia alkanut kuulua. Lopulta muutama paikallinen tuli juttelemaan meille ja kysyimme kuinka pitkä matka päätielle on kävellä. Mies sanoi matkan olevan suunnilleen muutaman kilometrin, joten päätimme lähteä kävelemään. Käveltyämme muutaman kilometrin näkemättä päätietä aloimme hieman epäillä paikallisten käsitystä kilometreistä (emmekä suotta…) Onneksi meidän viereemme pysähtyi pian lava-auto, jonka kuljettaja kysyi minne olemme menossa ja sanoi voivansa heittää meidät päätielle. Hyppäsimme siis lavalle muutaman paikallisten viereen ja saimme kyydin päätielle. Matka tosiaan taisi loppujen lopuksi olla yli kymmenen kilometriä, että se siitä 2 km….

Päätieltä otimme seuraavan combin joka vei meidät Magula padolle ja näköalatasanteelle (meidän turistipäivä). Katselimme patoa, maisemia sekä videota padon historiasta (tämäkin oli ilmaista) ja söimme lounasta kauniin näköalan vieressä. Tutustuimme myös kojuihin missä myytiin paikallista käsityötä. Tässäkin paikassa meidän lisäksemme oli kaksi muuta matkailijaa, joten mitään turistirysiä eivät nämä pohjoisen Swazimaan nähtävyydet ainakaan ole :D Otimme taas combin takaisin Piggs Peakin ja sieltä Vusumnotfoon, joten matkatkin sujuivat loppuajan hyvin.

Oli mukavaa saada hieman vaihtelua arkirutiineihin ja päästä näkemään vähän paikallisia juttuja. Huomenna olisi tarkoitus osallistua vaellukselle jos sää sallii. Katsotaan kuinka selvitään hengissä keskipäivän helteestä :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti