maanantai 3. lokakuuta 2011

Maanantai 3.10.2011 Myrskyää ja salamoi


Seuraavan kerran, kun lähden jonnekin Suomesta, niin valitsen kohteen, jonka ilmasto on selkeästi ennustettavissa. Täällä niin ei tosiaan ole, yhtenä päivänä on aivan liian kuuma, seuraavana päivänä viileää ja pilvistä ja kolmantena päivänä myrskyää. Niin kuin esimerkiksi nyt ja viime yönä.. Myrskyt on aika pelottaviakin, koska ne eivät ole mitään pikkuista jyrinää vaan kun se alkaa rytisee kunnolla ja salamoita näkee jatkuvasti. Miinus puolena on myös se että sähköt on jatkuvasti poikki (pidetään peukkuja taas että tietokoneen akku kestää) ja kaikki tavarat märkinä. Koska meidän pikku wendy house ei ole mikään tilaihme(vaikka muuten suloinen ja kodikas onkin) niin vaatteita ei saa minnekään kuivumaan.

Viikonloppu meni täällä pre-school juttuja valmistellessa kun Gesa lähti sukulaistensa luo Mbabaneen ja minä jäin tänne yksikseni. Tein valmiiksi tunnekortteja, jotka voisivat auttaa lapsia tunneilmaisussa (ja toivottavasti auttaa tappeluihin puuttumista) ja askartelin kahdesta pahvilaatikosta ja sanomalehdestä kirjahyllyn, johon lapset voivat torstaina laittaa oma tekemänsä kirjat, kun aiheenamme on kirjallisuuteen tutustuminen. Lisäksi kehittelin vanhan kunnon järjestäjä idean pohjalta classroom manager säännöt ja merkit. Ideana olisi, että vuorotellen kaksi lapsista saisi toimia classroom managereina, jotka auttavat siivoamisessa ja näyttävät käytöksellään hyvää esimerkkiä toisille lapsille. Merkkinä tästä he saisivat pitää rinnassaan tähtimerkkiä. Täytyy lanseerata tämä idea vasta ensi viikolla sillä tällä viikolla opettelemme vielä vuodenaika käytöstaulujen käyttöä (ne muuten toimivat, yllättävän hyvin kun otimme ne tänään käyttöön. Osan oppilaista käytös parani huomattavasti).

Lauantai-iltana tänne tuli käymään Peace Corps vapaaehtoisia ja syötiin Kathyn luona heidän kanssaan illallista. Oli mukavaa nähdä uusia ihmisiä, vaikka suurin osa illasta kuluikin siihen kun he keskustelivat kuinka huonosti kyseinen järjestö toimii yms. johon en voinut oikein osallistua kuin kuuntelemalla. Sunnuntaina piti olla alun perin vaellus, mutta huonon ilman takia se siirrettiin ensi viikonlopuksi, joten sunnuntain kulutin lähinnä makoilemalla, koska olen saanut melko ikävän yskän varmaan pre-schoolin lapsilta ja yritin vähän parannella sitä. Kävin myös hieman kävelemässä, mutta yksin se ei ole niin mukavaa, koska silloin ihmiset huutelevan perään paljon enemmän kuin jos olen yhdessä Gesan kanssa. Nytkin kolme autoa pysäytti keskelle tietä jutellakseen ja huudellakseen perääni.

Tänään palattiin sitten taas arkeen ja töihin. Kuten aikaisemmin mainitsin lanseerasimme tänään meidän palkitsevan käytösmallin pre-schoolissa (season behavior posters), ja se toimi oikeastaan yllättävän hyvin. Varsinkin osan lapsista käytös parani huomattavasti. Sekin lapsi, joka löi minua perjantaina vyöllä, käyttäytyi lähes enkelimäisesti tänään. Toivottavasti sama meno jatkuu, eivätkä lapset kyllästy tähän niin ensi viikolla kun luokan oikea opettaja palaa taas töihin voimme esitellä hänelle onnistuneen kokeilumme.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti